PRIVATNI ILI DRŽAVNI VRTIĆI U 2023? SVE ŠTO TREBA DA ZNATE

Ukoliko ste došli na ovaj članak, verovatno ste u potrazi za vrtićem, ali niste sigurni da li dete upisati u privatni ili državni vrtić. Suprug i ja smo dugo istraživali po raznim forumima, fejsbuk grupama, raspitivali se kod prijatelja koji već imaju decu u vrtićima, kako bi došli do pravih informacija.

U ovom tekstu ćemo vam opisati šta je to na šta je potrebno obratiti pažnju prilikom izbora i koje su to glavne razlike između ove dve vrste predškolskih ustanova.

vrtici beograd

Piše: Jelena Stanković, mama iz Beograda

Prilikom istraživanja bazirali smo se na odredjene, nama bitne faktore, kao što su kvalitet rada sa decom, veličine grupa, koje dodatne aktivnosti nude i naravno cena.

Savete koje smo dobijali uglavnom su bili različiti i pristrasni, pa smo se odlučili da sami istražimo i sakupimo činjenice, kako bismo objekivno mogli da donesemo odluku.

Pa da počnemo.

Koja je cena vrtića u Beogradu?

Verujem da je mnogima od vas ovo bila prva stavka prilikom razgledanja raznih objekata koji se nalaze u vašem kraju.

Ranije su privatni vrtići bili znatno skuplji od državnih ali danas ta razlika gotovo i da ne postoji. Uz subvencije koje daje Grad Beograd, privatni vrtići će vas koštati identično kao i državni.

Iako je razlika minimalna, ona ipak postoji.

Za dobar privatni vrtić potrebno je izdvojiti ipak malo veću sumu novca. Ona iznosi oko 2000-5000 dinara više na mesečnom nivou. Medjutim, ukoliko privatni vrtić pruža znatno bolju uslugu, to nije nešto što je presudno prilikom izbora, bar nije bilo nama.

Cene privatnih ustanova se kreću izmedju 28 000 i 48 000 dinara, s tim da možete dobiti refundaciju grada u iznosu od 22 400 dinara.

Da biste ostvarili prava na refundaciju, potrebno je da konkurišete za neki od državnih objekata koji se nalaze na opštini na kojoj ste prijavljeni. Prijavu možete izvršiti elektronski ovde.

privatni ili drzavni vrtici

Veličina grupa

Dok smo se raspitivali došli smo do zaključka da je najveća razlika u broju dece u grupama. Poznato je da je broj dece u grupi u privatnim vrtićima znatno manji u odnosu na državne, što daje privatnicima veliku prednost, a ujedno je jedan od glavnih razloga zbog kojeg se roditelji češće odlučuju za privatne vrtiće.

Neretko se dešava da u javnim ustanovama postoje grupe od 30 i više dece, gde jednostavno ne postoji način da vaspitači svakom detetu posvete dovoljno pažnje. 

Ishrana dece u vrtićima

S obzirom na to da je prilično izbirljivo po pitanju hrane, plašili smo se da nam dete ne ostane gladno. U kominikaciji sa drugim roditeljima čuli smo razne priče na temu (ne)jela koje nam se nisu dopale. Iz tog razloga smo na ovu stavku obratili posebnu pažnju.

Ono što nas je ohrabrilo je to da u privatnim predškolskim ustanovama vaspitači pomažu deci prilikom jela, što dodatno utiče na to da deca ne ostanu gladna.

Hrana se obično uzima od ketering firmi, a jelovnici su slični svuda, osim u nekim privatnim vrtićima koji pored standardnih, imaju i veganske i vegetarijanske jelovnike.

Celodnevna ishrana dece podrazumeva doručak, voćnu užinu, ručak i još jednu slanu ili slatku užinu. Uglavnom je to hrana koju svi mi jedemo i kod kuće. Od raznih pita, namaza, kaša za doručak do kuvane hrane koju jedu za ručak.

Uglavnom svi vrtići daju jelovnike, sa nutritivnim vrednostima, na nedeljnom nivou, tako da možete videti šte će se cele nedelje služiti u vrtiću od hrane.

 

privatni ili drzavni vrtici

Dodatne aktivnosti

Kada su u pitanju dodatne aktivnosti, ovde pobedu definitivno odnose privatni vrtići koji imaju baš veliki izbor različitih školica, radionica, stranih jezika.

Gotovo sve privatne ustanove imaju neke dodatne aktivnosti kao što su školica sporta, školica glume, školica baleta, muzičke radionice, engleski jezik i slično.

Neke ustanove imaju čak i sve od navedenog.

Postoje aktivnosti koje su besplatne i ulaze u cenu, a postoje one koje se doplaćuju na mesečnom nivou.

Vrtić za koji smo se mi odlučili ima besplatnu školicu sporta, engleski jezik, muzičke radionice, a mi smo se odlučili da doplatimo školicu baleta. Sve zavisi koje su vaše potrebe i želje. Cene dodatnih aktivnosti se uglavnom kreću od 1000 do 3000 dinara na mesečnom nivou.

privatni ili državni vrtici

Uredjenost i opremljenost objekata

Javne ustanove imaju svoje objekte koji su u proseku veći od privatnih, imaju više vaspitnih soba, a samim tim i više grupa. Ono što smo primetili jeste da su ovi objekti uglavnom slabije opremljeni igračkama, didaktičkim materijalom i rekvizitima.

Privatni vrtići se u najvećem broju nalaze u adaptiranim kućama na sprat, što nam se takođe nije baš dopalo. Takve kuće nisu pravljene za boravak dece, te je prostor naknadno prilagodjen dečijim potrebama. U većini slučajeva ovakvi prostori nisu ispunjavali naša očekivanja, najviše zbog manjka prostora, dnevne svetlosti, ventilacije itd.

Međutim, postoji par privatnih vrtića koji su namenski gradjeni i koji ispunjavaju sve uslove, a pritom su mnogo lepše, kreativnije i kvalitetnije opremljeni od državnih.

Od svih opcija, ova nam se najviše svidela.

privatni ili drzavni vrtici

Radno vreme

Radno vreme je gotovo svuda isto. Predškolske ustanove uglavnom rade od 07-18h, mada postoje određeni državni vrtići koji rade od 6h. Nama ovo nije bilo presudno jer suprug i ja radimo od 8h, tako da nam je radno vreme od 7 potpuno odgovaralo.

 

Da li su bolji privatni ili državni vrtići?

Za koju god opciju da se odlučite, bilo da su to privatni ili državni vrtići, nećete pogrešiti. Postoje razni kriterijumi po kojima ljudi biraju šta je najbolje za njihovo dete. Mi smo ovde izdvojili ono što je nama bilo bitno kako bi se naše dete lepo osećalo, jer će u tom prostoru boraviti minimum 8 sati dnevno.

Na kraju smo se opredelili za privatni vrtić koji je u našem kraju i koji ispunjava sve što smo tražili. Ukoliko vam je bitno da vam je dete bezbedno, srećno, da uvek ima kvalitetnu ishranu, kao i da ima kvalitetan vaspitno-obrazovni program, tu sigurno nećete pogrešiti ni sa državnim.

Ukoliko želite manje grupe, opremljeniji prostor, dodatni rad sa vašim detetom, da mu se posvećuje više pažnje, onda ipak preporučujemo privatni vrtić.

 

Nadam se da vam je ovaj tekst bar malo rešio neke nedoumice koje ste imali prilikom traženja. Želim vam puno sreće u pronalaženju pravog mesta za vaše mališane.

privatni ili drzavni vrtici

Privatni vrtić "Kuća Malih Stopala"

Muzičke radionice u vrtiću

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *