Kada je reč o tome da li su bolji državni ili privatni vrtići, mišljenja su uglavnom podeljenja.

Iz tog razloga će ova tema, ma koliko puta bila započinjana, uvek ostati predmet rasprave i debate. Ovaj tekst će Vam možda pomoći ako niste sigurni pri donošenju odluke da li dete upisati u državni ili privatni vrtić.

Nekada glavna razlika izmedju ovih vrtića je ujedno bila i najveća prednost državnih, a to je njihova cena. Ranije su privatni vrtići bili znatno skuplji od državnih ali danas ta razlika skoro da gotovo i ne postoji. Uz subvencije koje daje Grad Beograd, privatni vrtići će Vas koštati identično kao državni.

Sa druge strane postoje razlike koje se protežu od početka postojanja podela ovih vrtića, a koje su još uvek prisutne. Jedna od tih razlika je broj dece u grupama. Poznato je da je ovaj broj dece u grupi u privatnim vrtićima znatno manji u odnosu na državne, što daje privatnicima veliku prednost u odnosu na državnu ustanovu. Različita istraživanja nam pokazuju da je jedan od glavnih razloga zbog kojih se roditelji rađe odlučuju za privatne vrtiće je upravo manji broj dece u grupama. Sa tim u vezi treba pomenuti i broj vaspitača koji brinu o deci u grupi. Situacija u našim državnim vrtićima je takva da neretko jedan vaspitač brine o velikom broju dece, kao i da jedan vaspitač brine o više grupa istovremeno. Nepotrebno je govoriti o posledicama koje može izazvati takvo postupanje. Bezbednost deteta, aktivna briga i pažnja su zadaci svakog vaspitača, a svako dete tokom svog boravka u vrtiću zaslužuje potpuno isti tretman, bez obzira na to da li dete pohađa privatni vrtić ili državni.

Privatni vrtići često pored vaspitača angažuju veliki broj stručnih saradnika koji imaju zadatak da vode usmerenu nastavu sa grupama u kojim rade. Iz tog razloga privatni vrtići imaju brojne dodatne aktivnosti kao što su engleski jezik, kreativne radionice, školica sporta koje su uglavnom besplatne u većini ustanova privatnog tipa. Naravno postoje izuzeci koji obećavaju besplatne dodatne aktivnosti pa se često dešava da se te iste aktivnosti kasnije naplaćuju, ali to je neka potpuno druga tema. Nažalost ovakve aktivnosti u državnim vrtićima gotovo i da ne postoje, zbog skromnijih budžeta ovih ustanova.

Kada je reč o radnom vremenu, tu su privatni vrtići dosta fleksibilniji od državnih. Privatni vrtići u Beogradu dozvoljavaju roditeljima da dovode svoju decu kada to njima najviše odgovara, u zavisnosti od svojih obaveza i planova, dok u državnim ustanovama to nije slučaj. Takodje kada govorimo o dužini radnog vremena pobedu ponovo odnose privatni vrtići, zbog dužih satnica, radom subotom itd. Naravno postoje i državni vrtići koji rade 24h u toku radne nedelje.

Svaki vrtić, bilo privatni ili državni, treba da predstavlja prijatno i bezbedno mesto u kom će se Vaše dete osećati bezbrižno i prihvaćeno i razvijati sebe i svoju ličnost kroz vaspitno-obrazovni rad. Zadatak nas pedagoga, vaspitača, logopeda je da pored brige o deci, učinimo da Vaše dete bude srećno i zadovoljno, da upozna svet oko sebe, nove prijatelje i da se oseća voljeno. Na Vama je da donesete odluku o tome gde ćete na jesen upisati svoje mališane, a naša vrata su Vam širom otvorena.

Na linku možete videti kako sve to izgleda u vrtiću „Kuća Malih Stopala“

Milena Mladenović

Dipl.Specijalni pedagog

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *